Kuinka monta Touru-taloa löytyy asuinalueeltani?

Lämpimät kiitokset yleisötilaisuuksien osallistujille ja vinkkien antajille! Pidimme Ullan kanssa maaliskuussa Tourun tuotantoa ja vanhoja rakentamistapoja esitteleviä tapahtumia neljällä eri paikkakunnalla, Nousiaisissa, Liedossa, Askaisissa ja Paimiossa.

Jokaiseen tilaisuuteen osallistui reilut parikymmentä ihmistä ja osalla oli mukanaan vanhoja alkuperäisiä piirustuksia omista taloistaan tai talousrakennuksistaan. Jotkut antoivat vinkkejä tietämistään muista Touru-taloista. Kaikenkaikkiaan löytyi monta uutta kohdetta, joista emme tienneet aikaisemmin sekä monesta tunnetusta kohteesta valokuvia, piirustuksia ja työselostuksia.

Aikomuksenamme on kevään ja kesän aikana lähteä tutustumaan joihinkin kohteisiin paikan päälle, jotta saamme paremman käsityksen rakennuksista, niiden historiasta ja eri vaiheista sekä voimme valokuvata ja siten tallentaa niiden tarinoita.

Saimme myös kutsun pitää Touru-aiheista näyttelyä Nousiaisten Henrikin markkinoiden yhteydessä 17.8. Nousiaisten historiallisen VPK:n talon alakerrassa. Silloin mini-näyttely on avoinna yhden päivän ajan klo 10-14.

Olemme kevään aikana esittäneet ajatusta maaseutumatkailun kehittämiseen liittyvästä avoimien ovien päivästä Touru-taloissa. Kyseessä voisi olla joko esimerkiksi ”Uudenkaupungin vanhat talot” -tyyppinen tapahtuma tai vaikkapa pyörämatkailun tai lähiseutumatkailun päiväretki.

Rakennusperinteen Ystävät -yhdistys innostui jo alustavasti mukaan ideaan bussiretkestä Varsinais-Suomen alueella joko kesällä 2025 tai 2026. Vastaavia retkiä voisivat järjestää vaikka kotiseutuaktiivit tai muut paikalliset toimijat omalla alueellaan, kunhan saamme tiedossa olevien Touru-rakennusten tietokannan ja kartan valmiiksi. Silloin tutustumisretkiä on helppo tehdä vaikka itsekseenkin rakennuksia kadulta katsellen.

Ulla antoi tilaisuuksissa vinkin virtuaali-löytöretkistä, jolloin Google maps -sovelluksen kuvista voi etsiä tourumaisia piirteitä varsinaissuomalaisista maaseudun taloista. Myös kotiseutuhistoriikit ja vanhan rakennuskannan kirjalliset tutkielmat ovat mainioita tietolähteitä touru-bongarille.

Mukavaa olisi myös, jos kotiseutumuseot tai muut yhdistykset haluaisivat kerätä talteen tarinoita Onni Tourun suunnittelemien talojen historiasta laajemminkin.

Haaveissamme siintää Touru-aiheinen kirja, johon voisimme koota parhaita paloja löydöistämme. Se helpottaisi Touruun perehtymistä ja hänen tyylinsä tunnistamista sekä auttaisi ymmärtämään tämän kiehtovan kokonaisuuden arvoa.

– Tiltu Nurminen