AJANKOHTAISTA

Näyttely Onni Tourun rakennuksista

Rakennusmestari Onni Touru (1879–1945) työskenteli Lounais-Suomen maanviljelysseuran rakennusneuvojana vuosina 1912–1938. Hänen kädenjälkensä näkyy vahvasti vielä tämän päivän varsinaissuomalaisessa maalaismaisemassa. Touru laati Lounais-Suomen maanviljelysseuran neuvojana satoja piirroksia kaikentyyppisiin maatilojen rakennuksiin.

Nousiaisissa on säilynyt useita edustavia Tourun suunnittelemia rakennuksia aina 1910-luvulta 1930-luvulle asti. Ne tarjoavat hienon näkymän tämän varsin tuntemattomaksi jääneen suunnittelijan tuotantoon. Näistä rakennuksista näemme esimerkkejä Onni Touru – maaseudun rakennusten suunnittelija -näyttelyssä, joka on esillä vanhan VPK:n talon alakerrassa (Moisiontie 6, Nousiainen) Henrikin markkinoiden aikana lauantaina 17.8.2024 klo 10-14.

Näyttelyssä tuodaan esille myös rakennuksia, jotka todennäköisesti ovat Tourun tuotantoa, vaikka rakennuspiirroksia tai muita asiakirjoja ei olekaan säilynyt. Näyttelyn aikana on mahdollisuus keskustella arkkitehti Tiltu Nurmisen ja FM Ulla Clercin kanssa, jotka selvittelevät Tourun tuotantoa parhaillaan meneillään olevassa Rakennusmestari Onni Tourun jäljillä – varsinaissuomalaisen maaseudun rakennusperintö -hankkeessa.

Hankkeen päätösseminaari

huhtikuu 2025

Naantalin museo

Näyttely Onni Tourun rakennuksista

17.8.2024 klo 10–14

Vanhan VPK:n talon alakerta, Moisiontie 6, Nousiainen

Yleisötilaisuus Paimio

ti 26.3.2024 klo 17.30–19

Paimion kaupunginkirjasto, Vistantie 18, Paimio

Yleisötilaisuus Askainen

ti 19.3.2024 klo 18–20

Askaisten koulu, Askaistentie 700, Askainen

Yleisötilaisuus Lieto

ti 12.3.2024 klo 18–20 

Nautelankosken museo, Nautelankoskentie 40, Lieto

Yleisötilaisuus Nousiainen

ti 5.3.2024 klo 18–20

Henrikin yhtenäiskoulun auditorio, Moisiontie 16, Nousiainen 

Yleisötilaisuudet

Huolimatta aiemmin tehdystä tutkimuksesta, tietoa Tourun tuotannosta ei ole kovin helppo saada. Varsinais- Suomen alueella on muutaman sadan jo tunnetun Tourun rakennuksen ohella kymmeniä edelleen tunnistamattomia. Niiden löytämiseen tarvitaan yleisön apua.

Kevään aikana järjestetään yleisötilaisuuksia neljällä paikkakunnalla. Niissä kuullaan Tourun kullekin alueelle suunnittelemista rakennuksista, opetellaan tunnistamaan ’Tourujen’ tuntomerkkejä ja saadaan vinkkejä vanhan rakennuksen korjaukseen. Toiveena on saada oman paikkakunnan rakennuksia tuntevat kokoon ja tunnistamaan Touruja!

Yleisötilaisuuksien luennot

Ulla Clerc kertoo osuudessaan Tourun työstä Lounais-Suomen maanviljelysseuran rakennusneuvojana ja esittelee hänen tuotantoaan esimerkkirakennusten kautta. Tourun suosimat arkkitehtoniset tyylisuunnat ja hänen rakennuksilleen tyypilliset yksityiskohdat selviävät luennon aikana. Clerc esittelee myös kultakin paikkakunnalta jo tunnettuja rakennuksia.

Tiltu Nurminen on testannut perinnerakentamisen oppeja kunnostaessaan omaa vuonna 1932 rakennettua hirsitaloaan, joka sekin on oletettavasti Onni Tourun suunnittelema. Hän keskittyy osuudessaan rakennusten ja rakennusosien säilyttämiseen ja kunnostamiseen. Käytännön esimerkit tulevat oman talon kunnostuksesta.

Tilaisuuden lopussa on aikaa kysymyksille ja keskustelulle. Jos arvelet oman talosi olevan Tourun suunnittelema, ota mukaan kuvia ja piirustuksia, niin voimme tarkistaa ja tutkia asiaa.

Tilaisuudet ovat maksuttomia. Tervetuloa!